Welkom bij
Restaurant Tanuki

Wat is Japanse Sake?


"Japanse sake is een gefermenteerde drank gemaakt van rijst.
Sake is geen gedistilleerde drank en is niet vergelijkbaar met whiskey, wodka of andere sterke dranken"


Kan je sake vergelijken met wijn of bier?
Qua smaak kan je sake vergelijken met wijn, alleen ondergaan beide een ander productieproces. Het brouwproces van sake kan je weer meer vergelijken met bier. Sake heeft in tegenstelling tot wijn niet 200 maar 400 smaakfactoren.

Wat is het alcoholpercentage van sake?
Sake heeft over het algemeen een alcoholpercentage tussen de 14% en 18%.

Hoe moet je sake drinken en op welke temperatuur?
Wij adviseren om Japanse sake in een witte wijnglas te drinken, zo kan je optimaal genieten van de smaken en geuren die vrijkomen. Deze smaken kunnen weer afhankelijk zijn van de temperatuur van de sake. Er is geen ideale schenktemperatuur voor sake. Meestal komt de smaak bij kwaliteits-sake het best naar voren wanneer deze koud gedronken wordt.

Hoe lang duurt het om sake te brouwen?
In principe ongeveer een maand. Het kan iets langer zijn voor de Ginjo sake. Na het brouwen wordt de sake gerijpt. Dit vindt vaak plaats in grote tanks op lage temperaturen. Meestal duurt het rijpen een half jaar tot zelfs twee jaar.

Hoe moet sake worden bewaard?
Sake dient donker en koel opgeslagen te worden.  Zonlicht is de grootste vijand van sake. Bepaalde Nama sake’s (dit zijn sake’s die niet gepasteuriseerd zijn)  dien je altijd in de koelkast te bewaren.

Is sake beter voor je gezondheid dan andere alcoholische dranken?
Naast de normale voor- en nadelen van alcoholgebruik, is sake vrij van sulfieten. Het is ook calorie armer dan bijvoorbeeld wijn. Premium sake is vrij van additieven en conserveringsmiddelen, die veelal de veroorzaker zijn van een kater.

Hoeveel soorten sake zijn er?
Sake wordt van oorsprong in Japan gebrouwen. In Japan zijn er momenteel circa 1800 brouwerijen actief. Deze brouwerijen zijn goed voor 10.000 verschillende producten.
 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Instagram